5 belangrijkste vragen over uitvaartverzekering

Als je komt te overlijden wat gaat er dan met jou gebeuren? Met een uitvaartverzekering verzeker jij jezelf tegen de hoge kosten van het overlijden. Je zorgt ervoor dat je nabestaanden niet voor de kosten komen te staan én je kan je eigen wensen doorgeven. Hoe je uitvaart er uiteindelijk uitziet kan je geheel naar eigen wensen invullen. Dit kan je allemaal vastleggen bij je uitvaartverzekeraar. Wij weten dat dit niet het leukste onderwerp is, maar wel erg belangrijk. Zo weet de uitvaartverzorger en de nabestaanden waar zij aan toe zijn wanneer jij komt te overlijden. Stel je daarom de volgende vragen voordat je een uitvaartverzekering kiest en afsluit.

Wat zijn de wensen van je uitvaart?

Hoe zie jij je uitvaart voor je? Wil het groot aanpakken of juist heel klein? Heb je specifieke wensen voor muziek? Heb je een voorkeur voor locatie? Door jezelf dergelijke vragen te stellen kan je een beter beeld vormen van je uitvaartwensen. Leg deze wensen vast bij je uitvaartverzorger.

Wat kost een uitvaart?

Afhankelijk van je wensen komen hier de kosten tegenover. Een grote uitvaart zal natuurlijk meer kosten dan een kleine uitvaart. Houd hier rekening mee met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Wil je een indicatie krijgen van de kosten van je uitvaart? Maak dan slim gebruik van onze rekenhulp.

Welke soort uitvaartverzekering kies je?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je kiezen tussen verschillende vormen. Het gaat dan voornamelijk om en Natura uitvaartverzekering of een Kapitaal uitvaartverzekering. Bij een Natura uitvaartverzekering kies je voor een dienstenpakket. De uitvaartverzekeraar regelt rechtstreeks met de uitvaartverzorger het financiële plaatje en de nabestaanden zien de rekening niet. Bij een Kapitaal uitvaartverzekering wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Zij kunnen vervolgens jouw wensen in vervulling nemen. Tot slot is het mogelijk bovenstaande vormen de combineren waarbij er een geldbedrag beschikbaar komt naast het dienstenpakket. De mogelijkheden verschillen per uitvaartverzekeraar!

Wat is indexatie?

Houd er rekening mee dat de premie samenhangt met de inflatie. Dit betekent dat de premie hoger uitvalt naarmate je langer verzekert bent (=indexatie). Door indexatie aan te zetten voorkom je dat je in de toekomst onderverzekerd bent. De economie is over 40 jaar namelijk anders dan nu. Zo kan een verzekerd bedrag te laag zijn in de toekomst.

Begrafenis of crematie?

Tot slot rest de vraag hoe je de uitvaart voor je ziet? Wil je liever begraven worden of toch een crematie? Dit is naar eigen wensen in te vullen. Houd er rekening mee dat een begrafenis over het algemeen duurder is dan een crematie. De verschillen tussen een begrafenis en crematie kan je op onze website lezen.
Zijn de 5 bovenstaande vragen duidelijk? Dan kan je overgaan tot een uitvaartverzekering. Op onze ‘uitvaart vergelijken’ pagina kan je alle kenmerken per uitvaartverzekeraar rustig vergelijken.

Vergelijken